Håll i styret – div.4 cykling.

Håll i styret – div.4 cykling.

Jag gillar att flytta tankar och modeller till nya kontexter. Vad händer om man gör si eller om man går så? Cykel växer så det knakar i Sverige och världen. Men det blir inte fler tävlingar här i Medelpad och det senaste tillskottet till motionslopp fick läggas ned för Trafikverket inte gav tillstånd till loppet. Jag vill tävla och mäta mig. Hur gör man då?

Ja, man startar en egen cup med evenemang där det finns möjlighet att mäta sig. En cup som kan bli vad vi som deltar helst önskar. Det finns inga begränsningar. Så här långt har det varit två event med Cyklocrosskarraktär, ett på gräs och ett på sand. Alla får vara med och du åker på den cykel du har tillgång till vare sig den har böjt eller rakt styre, dämpning eller är stel. Formatet är 30 minuter + 1 varv och banan är kort (c:a 1-1,5km). Ingen blir lämnad och alla får vara med lika länge.

Jag tycker mig se en alldeles för stor nationalisering av många idrotter där det är viktigt att resa och tävla mot de bästa i landet. Jag tror det är kul men det leder till en stor segregering av idrotten. De som har råd kan vara med.

Därför tänker jag så här. Division 4 inom fotbollen är den högsta lokala serien, för divison 3 arrangeras av SVFF medans div.4 arrangeras av Medelpads FF. Resorna är korta och ersättningarna till spelare är låga om de ens existerar. Spelarna jobbar och spelar på kvällar och helger.

Tänk om det fanns en div.4 för cykel där de bästa lokala cyklisterna kunde mötas regelbundet i olika cykelgrenar, på väg, på grus, på gräs och i skog. För att det skulle bli möjligt så startade jag tillsammans med några bekanta Håll i Styret-cup. En cup där vi inte bryr oss om viken cykel du har utan om du är med. Nu har vi kört två events och deltagandet ökar för varje gång. Det är enkelt att vara med, det kostar inget och du kör efter din egen förmåga. De snabbaste har hög kapacitet, precis som i div.4 fotbollen.

Lokala serier i individuella idrotter är livsnerven idrotten, var rädd som dem. Delta eller engagera dig i dem och ditt liv blir rikare. Din sociala samvaro ökar. Vi önskar att fler kom och titta, delar eller hänger runt banan. Föreningslivet handlar om att vara tillsammans och uträtta saker för fler. Arrangera och engagera för ett starkare idrottsliv.

/Sebbe

Leave a Reply

Back To Top