Så förbättrar du din skridskoteknik

Så förbättrar du din skridskoteknik

Som en del i din utveckling till att bli en bättre skridskoåkare är det viktigt att jobba med ditt tekniska utförande. Att medvetet jobba med och reflektera över hur du åker ger dig en förståelse kring vad du behöver göra. Förutom det så finns det en rad saker som gör dig till en bättre skridskoåkare.

Km. Åk mycket skridsko. Skridskorörelsen är en rörelse som du inte kommer stöta på i ditt vardagliga liv. Det är en rörelse som måste övas. Ju fler km du åker skridsko ju bättre blir du. De handlar om adaptation och specificitet. Två grundprinciper i träning. Adaptation handlar om att du anpassar dig till belastningen som skridskoåkning innebär. Specificitet betyder att du tränar på det som du vill bli bra på.

Variation. En annan princip inom träning är variationsprincipen. Den innebär att om du gör samma sak hela tiden så avtar din utveckling. Att bara åka i ett visst tempo hela tiden gör att du vänjer kroppen vi det tempot och tillslut blir det svårt att gör något annat. Kör kort och fort, långt och lugnt, halvfort och halvlångt, bara du varierar.

Variera förutsättningar. Om du tränar på bana mesta tiden ge dig ut på sjön eller på hockeyskridskor. Skapa upplevelser med skridskor på fötterna. Olika skridskor och förutsättningar tvingar dig att utveckla din åkning. Återigen så handlar det om att utmana sig själv och våga testa.

Bli starkare. Skridskoåkning är en krävande rörelse för benen. Det leder till att benen blir starka, oftast starkare än resten av kroppen. För att du ska ta din åkning till nästa nivå så behöver du träna hela kroppen. Men glöm inte benen, att ha ett vettigt styrketräningsprogram för benen gör att du orkar åka den sista biten eller det extra varvet.

Sprinta. För att verkligen utmana dina förmågor, sprinta. Att göra rörelser i hög fart utmanar både din muskler och ditt nervsystem. Timing mellan frånskjut och glidfas prövas. När du sen går ner i hastighet så får du en upplevelse av med tid i din rörelse.

Som med all form av inlärning så är det viktigt att vara fokuserad. Att jobba med medveten träning har visat sig vara den effektivaste formen av inlärning och utveckling. Den kräver en mental representation över vad du önskar uppnå, en direkt feedback på om du är på väg till målet och en tydlig strategi över vad du behöver göra.

Lycka till!

/Sebbe

Leave a Reply

Back To Top