Ett försök till föräldraguide för skridsko

Ett försök till föräldraguide för skridsko

Jag får ofta frågor kring skridskoåkning och vad som behövs och hur det är. Jag försökt att skapa en enkel guide till föräldrar med barn som precis börjat med skridsko och som vill hjälp dem på bästa sätt.

Föräldraguide Skridsko

Barn

Det här en enkel guide för dig som är förälder till ett skridskoåkande barn. Det är inte alltid så enkelt att komma in i en ny sport eller komma tillbaka till en gammal idrott. Därför skapade jag den här guiden. Den vänder sig till de som har barn som precis börjat med skridskoåkning.

Skridsko är en enkel idrott, som blir roligare och svårare med tiden. I takt med att barnen utvecklas så ökar svårighetsgraden på idrotten, precis som det ska vara. Om utmaningarna är för lätta avtar utvecklingen likaväl som om utmaningarna är för svåra så avtar motivationen. Det är därför viktigt med bra ledare som vet att förstå barns utveckling och olikheter. Skridsko är lika för alla men barnen är olika och behöver därför olika instruktioner och utmaningar.

Skridsko som idrott handlar om att åka en given sträcka så fort som möjligt, ju snabbare ju bättre. Det sker med valfria skridskor, dock är det så att hastighetsskridskor går fortare än hockeyskridskor.  När du börjar med skridskoåkning behöver dina barn några saker många av dem får du hyra/låna av din förening.

Skridskor

Skridskorna ska sitta bra. Med det menar jag att de ska ha rätt längd och bredd. Det är viktigt att de inte glappar i hälen och de inte gör ont. Hastighetsskridskor är formbara och kan justeras om de inte sitter bra. Skridskorna ska knytas så att de sitter fast på fötterna. Löst knutna skridskor kan kännas ok men det leder till en sämre teknik för att det går att åka och få grepp utan att använda höftledsrotation. Bra knutna skridskor utvecklar skridskorörelsen.

Dräkt

Tävlingsdräkt är vad det låter som, en dräkt(trikåt) för tävling. Det är inte ett måste att träna i den. Det är dock lättare att göra de rörelser som är skridskoåkning i tighta byxor. Eftersom skridsko är en idrott som handlar om att begränsa luftmotstånd så är det gynnsamt att även på överkroppen bära tighta kläder.

Att seniorer och elit väljer att träna i en tävlingsdärkt beror på att de vill efterlikna tävlingsituationen så mycket som möjligt. Det är inte viktigt som barn. Det går att öva på färdigheter oavsett kläder.

Det är viktigare att barnen inte fryser när de är på träning än att de har den tightaste dräkten. Under dräkten så bär skridskoåkare ett super-interställ som gör att svet transporteras ut från kroppen. Handskar och mössa är viktigt saker för att inte frysa under träning. Det kan vara några få minusgrader i luften men med vindfaktorn på de så sjunker temperaturen fort.

Träningsredskap

Ett par bra joggingskor är bra att ha då det är en hel del barmarksträning i skridskoidrotten. Till det är det bra med överdragskläder och en jogging overall, shorts och t-shirt.

Lycka till med ditt tränande och din utveckling. Skridsko är utvecklande och roligt!

/Sebbe

Leave a Reply

Back To Top